Ijsthee

Zelf ijsthee maken

Zelf ijsthee maken is ontzettend simpel en leuk. Bovendien is het een goed alternatief voor alle suikerhoudende ijsthee’s die je in de supermarkt vindt. In dit blog leg ik drie manieren uit om ijsthee te maken mét bij behorende tips en trucs.

Methode 1: Terug koelen

Deze methode is bij de meest mensen wel bekend, je maakt je thee zoals je gewent bent en zet hem vervolgens in de koelkast om hem af te koelen. That’s it. Ik gebruik deze methode zelf eigenlijk het allerminste. Waarom? Omdat als je thee warm zet, hij blijft trekken. Er komen altijd kleine deeltjes in de thee, die je niet per se met het blote oog ziet zitten. Deze deeltjes blijven door de warmte sneller trekken en het duurt even voordat je thee is afgekoeld. Met als gevolg dat je afgekoelde thee behoorlijk bitter kan zijn en je dan alsnog suiker of een andere zoetstof nodig hebt om hem zoeter te maken. Deze methode werkt wel voor de meeste kruiden theeën. De meeste kruiden geven zo’n 15 minuten smaak af in warm water en dan houdt het wel op. Bovendien zit in de meeste kruiden niet de stoffen, zoals theïne, die thee bitter maken. Als ik kruiden thee heb gezet en ik houd over dan zet ik het in de koel kast zodat ik het later nog kan drinken.

Methode 2: Shock brew

Shock brew/flash brew is een methode die ik gebruik als ik per direct zin heb in ijsthee. Het principe is vrij simpel. Normaal gebruik je 12 gram thee op een liter, nu gebruik je dezelfde hoeveelheid maar dan voor een halve liter. De thee laat je net zoals normaal 2 minuten trekken. De halve liter water die je mist vervang je door 500 gram ijsblokjes (wat dus hetzelfde is als een halve liter water, alleen dan bevroren) en je giet de hete thee hier over heen. Huppetee! IJsthee! Deze methode werkt voor zowel kruiden als thee omdat je de thee direct afkoelt en dus niet door blijft trekken.

Methode 3: Cold brew

Deze methode is mijn favoriete methode om ijsthee te maken. Je stopt 12 gram thee in een fles, doet hier een liter koud water op en laat het een nacht in de koelkast staan. Volgende dag zeven en klaar. Je kunt ook steeds een glas uitschenken en er dan weer water bij doen. Dit kan zowel met kruiden als met thee maar ik raad hem vooral aan voor thee. Met kruiden smaakt de ijsthee niet veel anders maar met theeblad wel. Omdat er geen hitte aan te pas komt heb je veel minder bitters in je thee. Daardoor is een cold brew vaak veel zoeter dan een hete thee. Een thee die ik heet gezet bitter vind, de uva, is als cold brew een tropische verrassing.

Tips en trucs

IJsthee maken is dus een super simpel klusje. Om het nog leuker te maken hierbij een aantal tips:

  • Je kunt je ijsthee verder aankleden met vers fruit en verse kruiden; als je de smaak er echt in wilt hebben laat je ze mee trekken met de thee. Gebruik je het meer als decoratie of voor een vleugje dan voeg je ze pas achteraf toe.
  • Pas op met citrusfruit! Schijfjes citroen of sinaasappel staan heel mooi zomers in je ijsthee, maar het witte gedeelte kan bitters afgeven. Na een of 3 proef je dat in je ijsthee. Voeg dus niet te veel toe en/of laat het niet te lang staan. Als je graag een citrusvrucht als smaak toe wilt voegen kun je beter het sap gebruiken.
  • Maak een cocktail. Je kunt je ijsthee ook gebruiken als basis voor een cocktail. Zet in dat geval je ijsthee wat sterker (20 gram op een liter) en meng je ijsthee met gin, prosecco of een andere drank. Liever zonder alcohol? Je kunt je ijsthee ook mengen met frisdrank of bubbeltjes water.
  • Groene thee kan ook als cold brew bitter worden. Zwarte theeën worden over het algemeen mooi zoet. Oolongs gaan ook goed (gran pouchong is heel lekker!) en witte thee kan ook. Witte thee kun je beter geen hele nacht maar 4 uur laten staan.
  • Jasmijnthee als ijsthee werkt dus niet zo goed en wordt bitter. Als je daarvan houdt, geen probleem. Mocht je een zoetere versie willen dan kun je een witte jasmijnthee gebruiken (King of Jasmin bij Simon Lévelt bijvoorbeeld). In combinatie met een droge prosecco is dat een super leuk alternatief voor champagne!

Succes, wees creatief en vooral veel plezier met experimenteren!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.