Kruidenthee

Technisch gezien is kruidenthee geen thee. Eigenlijk is thee alleen thee als het gemaakt wordt van de camellia sinensis oftewel de theeplant. Kruidenthee wordt vaak een infusie, aftreksel of tisane genoemd. Ondanks dat kruidenthee geen “echte” thee is, is het niet minder lekker. Het is gewoon wat anders.
Als theesommelier weet ik wel het een en ander van kruidenthee af. Ik kan je vooral over de smaak vertellen. Gezondheidsclaims over kruidenthee kan ik weinig uitspraken over doen. Dat is een hele studie op zich, namelijk fytotherapie. Iemand die gespecialiseerd is in de geneeskrachtige werking van kruiden is een herborist. Wel zijn er kruiden waarvan wetenschappelijk is vast gesteld dat ze uitwerking hebben op de gezondheid en bestaan er rapporten over contra-indicaties. Er wordt gesproken over een contra-indicatie als een kruid reageert met bepaalde medicijnen. Als je medicijnen gebruikt of last hebt van bepaalde aandoeningen is het verstandig aan je arts te vragen welke kruiden je niet mag gebruiken.
Kruidenthee is een mooi alternatief als je liever niet te veel cafeïne binnen wil krijgen. In thee zit namelijk theïne wat hetzelfde goedje is. Er zit over het algemeen wel een stuk minder cafeïne in thee dan in koffie. Als je zwanger bent of thee wilt drinken met kinderen zijn kruidentheeën een goed alternatief.
Kruidenthee zetten
Kruiden hebben een langere trektijd dan thee. Na ongeveer 5 minuten geven ze smaak af en na 15 minuten zijn de smaakstoffen volledige opgenomen. Ook heb je meestal wat minder kruiden nodig dan bij thee. 8 gram op een liter is voldoende. Het soortelijk gewicht kan nogal verschillen van kruid tot kruid. 8 gram zoethout is heel weinig maar 8 gram munt is een hele bos. Een weegschaal gebruiken is dus handig. Het water kan je gewoon koken, dat maakt niet uit. Ook de hardheid en/of de tds van het water maakt niet zoveel uit.
Gedroogd vs vers
Kruiden zijn zowel droog als vers te krijgen. In verse kruiden zitten iets meer vitamines, er zit meer vocht in en het ziet er vooral mooier uit. In gedroogde kruiden zit dus minder vocht en dat maakt dat de smaak van gedroogde kruiden krachtiger is omdat de concentratie van etherische oliën per gram hoger is. Daarnaast maakt de grofheid van het kruid ook uit. Kleinere stukjes zullen sneller smaak afgeven. Kruiden die je als blad gebruikt (munt bijvoorbeeld) zal het niet veel uit maken. Maar specerijen als kaneel (dat is boomschors) kun je beter fijner maken omdat je anders nauwelijks aroma zult proeven. Je kunt het kruid ook kneuzen of vijzelen om de etherische oliën vrij te maken. Doe dit wel vlak voordat je de thee zet, anders vervliegt de smaak
Mix en match
In tegenstelling tot thee zijn kruiden vaak enkelvoudig in aroma. Wat ik daarmee bedoel is dat een kruid een smaak heeft en je er niet zoveel andere dingen in proeft. Theeën hebben meerdere aroma’s maar munt smaakt vooral naar munt. Voor een lekkere kruidenthee kun je dus het beste meerdere kruiden combineren. Een gouden oude is bijvoorbeeld citroen (vaak in de vorm van lemongrass) en gember. Experimenteer vooral met verschillende kruiden.
Zoet(er)e kruidenthee
Als je je kruidenthee wat zoeter wilt maken kun je zoetere kruiden gebruiken. Het voordeel hiervan is dat je geen suiker aan je thee hoeft toe te voegen en dat is een mooi alternatief voor limonade! Voorbeelden van zoete kruiden zijn zoethout (pas op met hoge bloeddruk!), anijszaad, steranijs, venkelzaad, thijm, stevia of buddha amacha. Die laatste is het blad van een Japanse suiker hortensia. Het is een vrij kostbaar kruid omdat de plant maar een keer per jaar bloeit. Je hebt er echter maar heel weinig van nodig. Verder kun je ook gedroogde fruitstukjes gebruiken. Hiervan krijg je wel wat fruitsuikers in je kruidenthee maar dat is echt heel weinig.
Het oog wil ook wat
Voor een leuke kleur aan je thee zijn er ook verschillende opties. Voor een roze kleur kun je rozenblad of rozenbottel gebruiken. Hibiscusbloemen zorgen voor een dieprode kleur, maar is wel wat zuur. A little goes a long way dus met een klein beetje kun je de thee al kleuren zonder dat hij zuur wordt. Gedroogde bietjes maken je kruidenthee ook rood en hebben een zoete aardse smaak. Kurkuma of saffraan maken je kruidenthee geel. Het allerleukste kruid om te gebruiken voor kleur vind ik zelf kittelbloem (ook bekend als butterflypea of vlindererwt). Dit bloemetje geeft namelijk een diep blauwe kleur aan je thee. Doe je er citroensap bij dan wordt je thee paars. Net een tovertrucje. De smaak van de bloem is een beetje aards en ik vind het puur niet zo heel lekker dus ik gebruik meestal 1 bloemetje voor de kleur en voeg verder kruiden toe die ik lekker vind.
Veel plezier en succes met experimenteren!