-
Theecultuur
Thee is na water het meest gedronken drankje ter wereld. Hoe we dat drankje dan vervolgens drinken verschilt nogal van land tot land. Ook de voorkeuren voor smaak en soort verschilt van land tot land. Thee is de basis van verschillende cermonies en brengt mensen overal op de wereld bij elkaar. Dat is een van de eigenschappen van thee die ik ontzettend interessant vind. Het maakt niet uit waar ik ter wereld kom, als ik vertel dat ik theesommelier ben komen de verhalen. Mensen vertellen graag over hoe zij vroeger echte losse thee dronken uit het theepotje van hun oma, of hoe in hun land thee drinken een sociaal moment…
-
Slow coffee
Wil je koffie of thee? De standaard eerste vraag bij de kapper, je buurvrouw, de autoverkoper, een sollicitatiegesprek of op bezoek bij je oma. De twee zijn in dit deel van de wereld bijna onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het zijn bijna tweekamp, óf je bent een thee-mens óf je bent een koffie-mens. Met nog een select groepje dat geen van beide lust. Ik behoorde tot pakweg anderhalf jaar geleden met hart en ziel tot de thee categorie. Daar kwam verandering in toen ik bij Simon Lévelt ging werken en ze het in een koffie en thee winkel toch ook wel prettig vinden als je van beiden iets weet. Koffie dus…
-
Zijpaadjes
Een goede vriend zei eens “goh die thee brengt je wel op veel plekken”. Waarheid als een koe. Van een zakje dat ik gedachteloos in een kopje water op en neer bewoog is het voor mij een portaal naar een wereld voor wonderen geworden. Over thee zelf valt een leven lang genoeg te ontdekken maar het heeft voor mij ook tot een aantal interessante zijpaadjes geleid. Omdat ik ook veel andere dingen ontdek die ik reuze interessant vind die zijdelings wel iets met thee te maken hebben maar niet echt over thee gaan, heb ik besloten daar een aparte sectie van te maken op mijn blog. Onderwerpen als smaak, koffie,…
-
Kruidenthee
Technisch gezien is kruidenthee geen thee. Eigenlijk is thee alleen thee als het gemaakt wordt van de camellia sinensis oftewel de theeplant. Kruidenthee wordt vaak een infusie, aftreksel of tisane genoemd. Ondanks dat kruidenthee geen “echte” thee is, is het niet minder lekker. Het is gewoon wat anders. Als theesommelier weet ik wel het een en ander van kruidenthee af. Ik kan je vooral over de smaak vertellen. Gezondheidsclaims over kruidenthee kan ik weinig uitspraken over doen. Dat is een hele studie op zich, namelijk fytotherapie. Iemand die gespecialiseerd is in de geneeskrachtige werking van kruiden is een herborist. Wel zijn er kruiden waarvan wetenschappelijk is vast gesteld dat ze…
-
Zelf ijsthee maken
Zelf ijsthee maken is ontzettend simpel en leuk. Bovendien is het een goed alternatief voor alle suikerhoudende ijsthee’s die je in de supermarkt vindt. In dit blog leg ik drie manieren uit om ijsthee te maken mét bij behorende tips en trucs. Methode 1: Terug koelen Deze methode is bij de meest mensen wel bekend, je maakt je thee zoals je gewent bent en zet hem vervolgens in de koelkast om hem af te koelen. That’s it. Ik gebruik deze methode zelf eigenlijk het allerminste. Waarom? Omdat als je thee warm zet, hij blijft trekken. Er komen altijd kleine deeltjes in de thee, die je niet per se met het…
-
China Keemun
De thee van deze week: de keemun uit China. Deze thee wordt geproduceerd in Anhui, tussen de Yangtze rivier en de Yellow mountains. Huang Shan (yellow mountains) is een prachtig berg gebied dat op de wereld erfgoed lijst staat. Ik heb het geluk gehad om het gebied tijdens mijn reis naar China te mogen bezoeken en het is echt een ongelooflijk mooie plek. Magnesiumpoeder Het proeven van een thee begint voor mij meestal met het zetten van de thee ’s morgens vroeg bij het ontbijt. Samen met mijn vriend drink ik de thee en bespreken we hem. Hij grapte laatst al dat hij straks ook mee kan doen aan de…
-
China Yunnan Gold
Deze week ga ik aan de slag met Yunnan Gold. Yunnan is een provincie in het zuiden van China. Deze provincie is de bakermat van de thee. De theestruik komt hier vandaan en de eerste thee werd hier gemaakt. De Yunnan Gold is een zwarte thee met veel tips. Tips zijn de bovenste blaadjes van de theeplant. Als ik het blik bij Simon Levelt vul moet ik ook vaak niezen omdat de haartjes van het blad uit het blik komen zweven. Het oog wil ook wat Het droge blad van deze thee oogt prachtig. De jonge tips zijn zo jong dat ze niet bruin maar oranje kleuren wat zorgt voor…
-
Sri lanka Ceylon Uva
De thee van deze week is de Ceylon Uva. Ceylon is de koloniale benaming van Sri Lanka en was ooit een kolonie van Nederland voordat de Britten de kolonie overnamen. Sinds 1948 is Sri Lanka onafhankelijk. Uva is een provincie in het oosten van Sri Lanka. De thee die hier vandaan komt wordt geclassificeerd als “high grown”, het gebied is namelijk erg bergrijk en de thee groeit op een hoogte tussen de 900 en 1500 meter. Thee bij oma Bij de eerste slok van deze thee denk ik gelijk aan de zondagmiddagen bij mijn oma op de flat. Zoals al mijn opa’s en oma’s stopte ook deze oma ons vol…
-
Twenty famous tea’s
Inmiddels ben ik begonnen aan mijn tweede jaar theesommelier. Onderdeel van dit jaar is een eindtoets waarbij ik 20 (!) theeën blind moet kunnen herkennen. Don’t worry, ik heb de lijst al ontvangen en heb een jaar de tijd om te trainen. Om mezelf te trainen zal ik voorlopig elke week een thee van deze 20 analyseren en ik neem ik je mee in mijn bevindingen. Elke zondag vind je een verslag van de geproefde thee. Deze verslagen zijn voor mij een manier om me meer te verdiepen in alle verschillende theeën. Ik koppel mijn persoonlijke herinneringen en belevingen aan de thee om zo de thee beter in mijn geheugen…
-
T-Blik, waar de T staat voor…
Thee! in 2017 ben ik begonnen aan een opleiding tot theesommelier en sindsdien heb ik me gevoeld als Alice “down the rabbithole”. Een veel gehoorde uitspraak in het theewereldje “hoe meer je leert over thee. hoe mee je beseft wat je niet weet”. Thee is een eindeloze ontdekkingsreis naar smaak, geur, kleur, cultuur, natuur en nog zoveel meer. Met als gevolg ook eindeloos plezier, verwondering, nieuwsgierigheid, creativiteit, verbinding en genot. Een vriend van me zei eens “goh die thee brengt je nog eens ergens” en dat is een waarheid als een koe! De T staat ook voor…. Taste! Tijdens mijn meest recente les van het theesommelier traject kwam ik er…